Volt egyszer egy Amerika

Volt egyszer egy Amerika - XII. rész

2018. október 25. 23:27 - Balázs Nádasi

Az elnöki klub

Nem sokkal ezelőtt a 45-ik számú amerikai elnök, Donald J. Trump leült egy, szokásához hűen kaotikus interjút adni a CBS csatornán futó, legnézettebb és legrégebbi politikai műsorok egyikének, a 60 percnek. A felvétel során derült ki, hogy az elnök kiakasztott elnöki dolgozószobájába egy olyan festményt, amelyet ajándékba kapott (ám ez még nem lenne meglepő): a festményen ő maga van, több másik amerikai republikánus elnök társaságában.

trump.jpg

Nem volt nehéz kiszúrni a falon a festményt.
A kép közepén a szokásos vörös nyakkendőjében van az elnök.

A festményt egy Andy Thomas nevű, alapvetően cowboyokra és vadnyugati témákra, továbbá elnöki portrékra specializálódott festő készítette, aki a missouri-beli Karthágóban (lakosság: kb. 14 000) lakik. Ő adta oda Darrell Issa republikánus kaliforniai képviselőnek, aki megmutatta azt valamikor Trumpnak -- aki a jelek szerint lecsapott rá.

Trump saját maga nem szereti a róla készült festményeket -- miért is szeretné? Elég komikus hatású figura, viszont eléggé túlsúlyos. A kép készítője saját állítása szerint több, mint ezer fényképet nézett át Trumpról, és egyiken sem találta a mosolyát őszintének. Mint mondta utólag, a legtöbb esetben az állából indul el valami kényszeredett mosolyféle, amelyik karikatúrán mutat csak jól, festményen nem.

A művész nagyon figyelt a részletekre: az elnök Diet Coke-ot iszik, fehér ingben van, vörös a nyakkendője , kicsik a kezei, ellenben a valóságtól eltérő módon irigylésre méltóan egyenes a mellkasa. A haja is olyan, mint amilyennek lennie kell. A többi elnök úgy nagyjából el van találva, akik egyetlen kivétellel mind a XX. századi és XXI. századi republikánus elnökök, az az egy kivétel pedig Abraham Lincoln, aki az első republikánus elnök volt. A háttérben ellenben a régebbi amerikai republikánus elnökök is felfedezhetőek, Calvin Coolidge mögött például Warren G. Harding van, idősebb Bush mögött mintha Ulysess S. Grant állna, és a háttérben ott van William Howard Taft is, hatalmas bajszáról lehet felismerni. De Benjamin Harrison is a képen van.

the-republican-club-30x45-final.jpg

A festmény címe: The Republican Club, azaz, A republikánus társaság

A festménynek van párja is, The Democratic Club címmel, amiben az első demokrata elnök, Andrew Jackson és az összes modern kori demokrata elnök látható:

the-democratic-club-30x45-final.jpg

A The Democratic Club című kép. Obama mögött az első meleg elnök, James Buchanan

Mindkét párban lévő képen van EGY valaki, aki ugyanaz. Közeledik, egy egyértelmű nőalak. Vöröses hajjal, határozottan kilép a klub felé. Arcvonásai nincsenek. Ő az első női elnök... aki még csak most fog következni. Elég sok minden belefér egy festménybe.

...

...

A szerző más elnöki képpárt is készített, még korábban. Ezeket:

democratic-presidents-painting-andy-thomas-the-presidents.jpg

us-presidents-poker-painting-grand-gang.jpg

Illetve, amikor nem kártyáznak, hanem biliárdoznak. A biliárdteremben ki van rakva az előző képpár, a kártyázós, a falra.

andy-thomas-callin-the-blue-republican-presidents-playing-pool-8.gif

callinthered_3046_2010_001.jpg

Ezen az utolsón már Obama is rajta van. Remélhetőleg a festő sokáig festheti még kedvenc témáját, a vadnyugatot, híres emberekkel teletűzdelve.

thomas-american-storytellers.jpg

American Storytellers, Amerikai mesélők című festménye. Középen Ernest Hemingway,
a kerti széken Mark Twain. A többiek is írók, színészek vagy elnökök.
A festő maga Hemingway mellett áll jobb kéz felől, fehér ingben.

thomas-andy-badwhiskey.jpg

Bad Whiskey, Rossz whiskey című festménye. A festő kedvenc témája a vadnyugat, amikor a 60 Minutes adásában látható lett az általa készített kép, és izgatottan keresték őt többen is telefonon, éppen egy ilyen pisztolyos-üldözős-lovas képet festett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://voltegyszeregyamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr2714322627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása