Volt egyszer egy Amerika

Volt egyszer egy Amerika - XXXV. rész

2020. május 17. 00:07 - Balázs Nádasi

Amerika nyavalyái III. - az 1980-as évek HIV/AIDS járványa

Az Egyesült Államok a világ koronavírussal legfertőzöttebb országa jelenleg a statisztikák szerint. Jelenleg hivatalosan minden harmadik fertőzött és elhunyt amerikai. (Persze, tudjuk, a statisztikák félrevezetnek, más lehet a hivatalosan fertőzöttek és a valósan fertőzöttek száma, és megint más lehet a valódi száma az elhalálozásoknak, az országok nem egységes elvek szerint tesztelnek vagy vezetik a statisztikáikat.) Nem ez lenne az első járvány, amelyik végigmegy Amerikán: az első nagy járványt az európai konkvisztádorok és telepesek hozták be, és becslések szerint minden tizenötödik-huszadik őslakó élte azt túl; nem feledkeztünk meg az 1918-19-es spanyolnátháról sem, amelyik szintén jelentősen érintette az Államokat. A sorozat harmadik részében pedig a 80-as évek HIV/AIDS-járványát vesszük végig, és még így is kihagyjuk a XVI. századtól egészen a XX. századig rendszeresen jelentkező kolerát, sárgalázat, kanyarót, illetve a XX. században világjárványként kirobbanó poliomielitiszt, azaz a járványos gyermekbénulást.

Amerika nyavalyái III. - az 1980-as évek HIV/AIDS járványa

Az 1980-as években az amerikai nemzet a spanyolnátha óta nem látott egészségügyi krízishelyzetnek nézett elébe. Nem csak az 1950-es években a gyermekbénulást okozó poliovírus, de a 60-as évek végén a hongkongi vírus is okozott komoly fejtörést a járványügyi szakembereknek, de egyik sem volt olyan megdöbbentő, mint az 1970-es évek végén Afrikában kiszúrt (később Amerikában az 50-es évek végéig visszavezetett, tehát nyilvánvalóan jóval korábban jelen lévő), AIDS-t okozó HIV-vírus. A vírus a 80-as évek elején egy gyilkosabb változatú mutációval jelent meg Észak-Európában és Észak-Amerikában is, és 1981. június 5-én a CDC (Amerikai Járványügyi Hatóság) értesítette az egészségügyi hálózatot arról, hogy Los Angelesben egy ritka (ekkor még) baktériumnak vélt kórokozó megbetegedéseket és halált okoz. A járványügyi szakembereket az döbbentette meg, hogy alapvetően fiatal és egészséges szervezeteket támadott meg a betegség, és terített le hónapokon át tartó szenvedés után -- míg a betegségekben általában a gyenge immunrendszerűek, gyerekek és idősek szoktak elhunyni. Mind az öt fiatalember homoszexuális volt, így felmerült az esélye annak, hogy a kórokozó szexuális úton terjed.

1982-re a Járványügyi Hatóság nevet adott a betegségnek: szerzett immunhiányos tünetegyüttes (angolul acquired immunodeficiency syndrome, AIDS). Ezt a megbetegedést az emberi immunhiány vírus, human immunodeficiency virus okozta, egy retrovírus, amely a szervezet immunrendszerét támadja meg, így kitéve azt bármilyen könnyű megbetegedésnek. Ahogy egyre jobban megismerték a betegséget, a szakemberek megdöbbentek: az első tünetek ugyanis a fertőzést követően átlagosan öt évvel jelentkeztek, és ez idő alatt is tovább lehetett adni a vírust, a másik pedig a közel 100%-os halálozási arány. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárki megfertőzhetett bárkit, és ezzel 5-6 évvel később halálra ítélte, anélkül, hogy tudott volna róla!

1982 végére 900 nyilvántartott eset volt, majd ekkor berobbant a járvány. Rövid időn belül az USA vérbankjai is fertőzöttek lettek, pár transzfúzión átesett beteg egyúttal AIDS-es is lett (így Isaac Asimov író is szívműtétje után, vagy 1985-ben a mindössze 14 éves Ryan White, aki 19 évesen bele is halt a betegségbe, és akiről aztán idősebb Bush elnök egy törvényt is elnevezett). 1983 júniusában a kongresszus végre megszavazott 12 millió dollárt vírus-kutatásra és a betegek kezelésére.

ryanwhite.jpeg

Ryan White. Az ő esetekor jöttek rá, hogy a vírus bárkire veszélyes lehet, és nem kell a terjedéséhez szexuális kontaktus. Ez után kezdték el szűrni a vérbankokat is. Sok helyen homoszexuálisok vagy biszexuálisok továbbra sem adhatnak vért a régi stigma miatt

Dr. Anthony Fauci, akit ma Amerika legmegbízhatóbb emberének tartanak, is ekkoriban, 1984-ben került a Nemzeti Allergia- és Fertőzéstudományi Intézet élére, és ő volt az egyik első orvos, aki felhívta a figyelmet a HIV-vírus jelentette járványveszélyre. Nem csak, hogy segítette a melegeket mindenben, amiben tudta, de még munkatársai között sem tűrte meg a homofóbiát -- pedig akkoriban a társadalom minden szeglete, így az orvostársadalom is át volt a homoszexuálisokkal szembeni előítéletekkel itatva. Szóval a személyes hősök közé nyugodtan be lehet őt is tenni, ahogy azt idősebb Bush már 1987-ben, egy elnökjelölti vitában megtette.

A politika (és részben a közvélemény is) közbeszólt. Mivel elsősorban homoszexuálisok között terjedt a vírus, akiknek a jogai messze nem voltak annyira elismerve, mint most (és még most is sok helyen, így Magyarországon is másodrendű állampolgárok), sőt, egészen 1987-ig, ha nem is betegségnek, de "szexuális eltévelyedésnek" gondolták a homoszexualitást még a vezető pszichológusok is, így a közvélemény homofób része, köztük számos politikus, azonnal Isten büntetéseként értelmezte ezt a betegséget. (Egészen addig, amíg rá nem jöttek, hogy a betegség bárkit megfertőzhet, és nem kell hozzá szexuális aktus. A 90-es évek elejétől kezdve egyre kevesebben hitték, hogy a betegséget Isten küldte büntetésből, bár még mindig nagyjából minden kilencedik-tizedik amerikai ezt az idiótaságot hiszi.) A Reagan-adminisztráció (1981-1989) első körben, a fertőzés első pár évében ténylegesen semmit nem tett a járvány terjedésének megakadályozására, a társadalom marginális csoportjainak problémájaként tekintettek erre, sőt, talán titokban örültek is, hogy így talán kevesebben lesznek homoszexuálisok, és többen fognak heteroszexuális monogám párkapcsolatban élni (ekkoriban ténylegesen több, önmagát tévesen kereszténynek nevező ember, köztük lelkipásztorok, gondolták azt, hogy végre Isten lecsap a buzikra). Harvey V. Fineberg, a Harvard orvosképzésének rektora, egyenesen kijelentette, hogy homokosok, kurvák, és drogosok terjesztik a vírust az egészségesek között.

Az adminisztráció tagjai szó szerint elviccelték az esetet: buzipestis-nek emlegetve egymás között. Larry Speakes, az elnök sajtófőnöke pedig egyszerűen kinevette az ez iránt érdeklődő riportert! Ronald Reagan, az elnök, illetve Nancy Reagan, az elnök felesége, akinek az elnökre közismerten nagy hatása volt, aktívan félrenéztek, amikor meleg fiatalok kértek segítséget.

ronald-reagan-aids-act-up.png

A hallgatás halál! Áll a transzparensen. Ronald Reagan nem csinált semmit a HIV-AIDS-járvány megfékezésére. Közel 90 000 amerikai halt meg elnökségének 8 éve alatt. Sokáig még csak el sem ismerte, hogy létezik ez a betegség!

1985-ben, több évvel a vírus megjelenése és a figyelmeztetések, segítségkérések elhangzása után Rock Hudson színész bejelentette, hogy haldoklik AIDS-ben. Hollywood aranykorának egyik legkedveltebb, legtöbb női szívet megdobogtató színésze volt. Ekkor derült ki a nagyközönség előtt az is, hogy meleg volt (Hollywoodban meg gyorsan átírtak egy rakás forgatókönyvet, és kivették belőlük a csókjeleneteket). Még abban az évben meghalt, 60-ik életévét sem töltötte be. Reagan elnök, Hudson régi barátja, ekkor ismerte csak be, hogy a betegség egészségügyi vészhelyzetet állított elő. A kongresszus az elnök kérésének megfelelően megemelte a betegség gyógymódjának kutatására rendelkezésre bocsátott összeget 221 millióra, ám ekkorra már 21 000 amerikai halt meg a kórban.

reagans_with_rock_hudson.jpg

Rock Hudson Nancy és Ronald Reagan társaságában

Rock Hudson korának sztárja volt, közkedvelt színész, egy kicsit talán olyan, mint most Tom Hanks. Az ő halála újabb fordulópontot jelentett: kezdtek megijedni a nem-homoszexuálisok -- a melegek már évek óta be voltak pánikolva. (Mellékszál, de a színész 32 éves barátja, Mark Christian millió dollláros pert nyert Hudson hagyatékából, merthogy a színész őt is kitette a megfertőződés veszélyének, elhallgatva saját betegségét. Christian 2009-ben hunyt el 56 évesen.)

Ahogy egyre jobban megértették a vírus működését, a járványügyi szakemberek újabb figyelmeztetést adtak ki 1986-ban. Felhívták a figyelmet arra, hogy nem csak szexuális aktussal terjedhet a vírus, hanem akár kábítószerhasználat során közösen használt injekciós tűvel is, ugyanis rájöttek, hogy a vírus az emberi nedvekkel terjed -- így spermával, előváladékkal, hüvelyváladékkal, vérrel, sőt, anyatejjel is. Nem ismeri a szervezet bőrszínét sem és nemi irányultságát sem. (Itt jegyezném meg, hogy a jelenlegi amerikai alelnök, az extra hülye és extra bigott Mike Pence még indianai kormányzóként leállított egy tűcsereprogramot, aminek következtében AIDS-járványt idézett elő államában, noha a szakemberek szerint a támogatás, és a leszoktató programok, tűcsereprogrammal együtt, nem csak emberbarátibb, de még olcsóbb megoldások is, mint fizetni a későbbi kezelését sok-sok betegnek.)

A kezdeti semmit nem tevés végső mérlege Reagan elnökségének lejártakor 90 000 halott volt (nagyjából ennyi három hónap alatt Trump koronavírusos mérlege is). Az érintettek számára ez az öröksége a Reagan-korszaknak. (Meg a dugába dőlt "Csak ne csináld"-kampány, amikor Nancy Reagan ezzel a szuperegyszerű és szuperidióta, szuperhatástalan mondattal kampányolt a droghasználat ellen, mert nem volt képes felfogni az eszével, hogy az addikció nem választás kérdése, hanem betegség, amit kezelni kell.)

A járvány Reagan utódai, George H. W. Bush és Bill Clinton elnökök ideje alatt, a 90-es években futott fel, robbant be igazán (azaz, a hosszú lappangási idő miatt az áldozatok még a 80-as évek közepén-végén fertőződhettek meg, Reagan elnöki ideje alatt). Egyre többen veszítették életüket évente, a 90-es évek közepén már évi 40-45 ezren. Ekkorra sikerült David Ho professzornak olyan anti-retrovírus-terápiát kifejlesztenie, amellyel az évi halálozási számokat jelentősen sikerült csökkenteni. Bár Amerikában még most is évi kb. 27 ezren kapják el ezt a fertőzést, és halnak meg még mindig évi kb. 13 ezren (az összes fertőzött száma kb. 1 millió, és még kb. 150 000 lappangó eset lehet), ám jó hír, hogy már vannak olyan kezelések, amelyek segítségével a gyógyíthatatlan betegséggel együtt lehet élni, és a fertőzésveszélyt gyakorlatilag a nullára redukálni. (A politika persze most is hátráltatta a betegség elleni küzdelmet: idősebb Bush, bár szavakban harcolt az AIDS ellen, de valójában vallásos bigottakra bízta a járvány felügyeletét, és még csökkentette is a Reagan elnöksége alatt megítélt kutatási összeget, mondván, "az embereknek meg kell változtatniuk a viselkedésüket"; Bill Clinton pedig a beígért országos tűcsereprogramot nem hajtotta végre.)

david_ho.jpg

Dr. David Ho, emberéletek megmentője 1996-ban az Év Embere lett a Time magazin szerint. Kb. 700 ezer emberéletet követelt Amerikában a betegség napjainkig

Az AIDS-járvány hatására egyre többen kezdték el a biztonságos szexet hirdetni, az óvszereladások megnőttek. Nem csak reklámokban, de filmekben is népszerűsítették az óvszerhasználatot, a Csupasz pisztoly című filmben talán kicsit túlzó módon is:

leslie_nielsen.jpg

Frank Drebin hadnagy a biztonságos szex híve (a film 1988-as)

Még az általános iskolák felsőbb tagozataiban is ingyenes óvszerosztásokat hirdettek meg a 90-es évek elején, azaz az óvszerhasználat, amelyhez korábban stigma járult, sok helyen elfogadottá lett (miközben a HIV-fertőzöttség egy másik stigmát jelentett) -- legalábbis az ország liberálisabb részein. A vallásos délen azóta sem; az ország ezen a részein a lakosság harmada él, a HIV-fertőzöttek és AIDS-ben elhunytak azonban nagyjából fele kerül ki ebből a régióból. Az ország ezen a részén, amelyet "bibliaövezetnek" is szokás mondani, a felvilágosítás helyett önmegtartóztatást hirdettek és hirdetnek az egyházi vezetők és a politikusok; így aztán a tinédzserkori terhesség, a (sokszor az illegalitásba száműzött) abortuszok számaránya is jóval magasabb, mint az ország keleti vagy nyugati partjain, vagy a középnyugaton. (A bibliaövezetben az evolúció tanítását is be akarták tiltani, illetve sokszor akarják még ma is.)

percentage-of-new-hiv-diagnoses-in-the-us-by-region.png

Az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek arányszáma. A vallásos délen, ahol az óvszerhasználat, a szexuális felvilágosítás és a tűcsereprogramok kevéssé elterjedtek, magasabb a fertőzöttek száma is

A társadalom homoszexuális kisebbségéhez való viszonya is megváltozott: egy ideig megerősödött a homofóbia, ám, mivel a melegek élete reflektorfénybe került, és egyre több híres, ismert meleg halt meg a betegség következtében, illetve a melegek jogvédő harca is reflektorfényt kapott, egyre nőtt a társadalmi elfogadottság is. A mentális betegségek listájáról is lekerült a homoszexualitás, mint írtam; sőt, ekkor terjedt el a korábban széleskörűen használt homoszexuális kifejezés helyett a meleg és leszbikus. Ahogy az emberek egyre több hírességről tudták meg, hogy saját nemükhöz vonzódnak, és a környezetükben is egyre több ilyen eset történt, rájöttek, hogy a melegek is emberek, és az előítéletek kezdtek eltűnni. Nagyon komoly filozófiai illetve vallási viták lángoltak fel a szexualitás moralitásáról, a monogámiáról illetve promiszkuitásról, a házasság intézményéről, ahogy erről Anthony Petro beszámol 2015-ös könyvében, mely az Isten haragja után: AIDS, szexualitás és az amerikai vallás címet viseli.

A járványban számos ismert amerikai veszítette életét (a számtalan ismeretlen mellett). Arthur Ashe teniszező; Keith Haring festő; Liberace, a mindig extravagáns ruhákban fellépő zongosita-zenész-színész; Steve Moore komikus; Rudolf Nureyev balettművész, Anthony Perkins színész. (A talán leghíresebb AIDS-áldozat Freddie Mercury brit volt, azért nem került be ebbe a listába.) A nagyon híresek közül megbetegedett Greg Louganis kétszeres olimpiai bajnok műugró vagy Magic Johnson kosárlabdázó is.

perkins.jpg

Anthony Perkins színész

liberace_1.jpg

Liberace zongorista

Keith Haring a kedvenc festőim egyike, így tőle több képet is belopok ide ebbe a blogbejegyzésbe, ezzel zárom.

My Kid Just Ruined My Keith Haring by Ziegler T, 2019 | Painting ...

keith haring painting oil canvas - attributed a - Buy Contemporary ...

Celebrating the life, work and enduring legacy of Keith Haring on ...

Free shipping Keith Haring's artworks hand painted on canvas POP ...

Radiant Baby (from the Icons series) - Keith Haring | Paddle8

 Keith Haring Pop Shop Dj painting

keith_haring.png

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://voltegyszeregyamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr4415640168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.05.18. 08:54:33

A felsorolt esetek azért elég jól példázzák, hogy egy nem homoszexuális, nem intravénás drogos embernek elég nagy szerencsétlenség, pech kell, hogy elkapja a HIV-et.
Kezdetben ugye volt veszélye a vérátömlesztésnek. Aztán páran elkapták hetro szexszel. De azért statisztikailag ezeknek az eseteknek a száma elhanyagolható maradt, még ha igyekeztek ezt felnagyítani is.
Dollárcsilliárdok mentek el az AIDS kutatására, gyógymódok fejlesztésére. Pedig csak két dolgot kellett volna hangsúlyozni:
Ne használj nem steril tűt, ha kntravénás drogos vagy és ne folytass védekezés nélküli szexet.
Magic Johnson meg jobban néz ki ma, mint valaha.
Így maradt tehát el az AIDS járvány Amerikában. Rendes szezonális influenzában sokszor több ember halt meg a HIV "járvány" kitörése óta eltelt évtizedekben Amerikában. De HIV kutatásra könnyebben adtak pénzt, ezért habosították az adatokat, híreket, keltették a pánikot.
Kicsit hasonló ez a mostani koronavírus "járványhoz". Tízezerek halnak meg, akiknek az átlagéletkora magasabb, mint a rendes körülmények közti halálozások átlagéletkora. Tehát olyan emberek halnak meg az új koronavírus miatt, akik már túllépték az átlag várható élettartamot és olyan betegségben szenvedtek, amivel még pár hónapot tudtak volna vegetálni.

Bandibacsi34 2020.05.18. 09:38:05

Talan nem annyira azert sok a vallasos Délen az esetszam, mert vallasos, hanem mert sok az "etnikai kisebbseg".
How HIV Affects Different Groups of People**
By race and ethnicity: African Americans are most affected by HIV. In 2015, African Americans made up only 12% of the US population, but had 42% of all new HIV infections. Additionally, Hispanic/Latinos are also strongly affected. They make up 17% of the US population, but had 26% of all new HIV infections.
By age: Young people, aged 13-24 are especially affected by HIV. They comprised 16% of the US population, but accounted for 26% of all new HIV infections in 2010. All young people are not equally at risk, however. Young men who have sex with men (MSM), for example, accounted for 72% of all new infections in people aged 13-24, and young, African American MSM are even more severely affected. According to the Centers for Disease Control, "In 2010, African American gay, bisexual, and other men who have sex with men represented an estimated 72% (10,600) of new infections among all African American men and 36% of an estimated 29,800 new HIV infections among all gay and bisexual men. More new HIV infections (4,800) occurred among young African American gay and bisexual men (aged 13-24) than any other subgroup of gay and bisexual men."
By risk group: Gay, bisexual, and MSM of all races and ethnicities remain the population most profoundly affected by HIV. In 2015, MSM had 68% of all new HIV infections, even though they made up only around 2% of the population. Individuals infected through heterosexual sex made up 25.3% of all new HIV infections in 2015.
By geography: HIV is largely an urban disease, with most cases occurring in metropolitan areas with 500,000 or more people. However, HIV is not just isolated to metropolitan areas, rural areas can be effected as well. The South has the highest number of individuals living with HIV, but when you take population size into account, the Northeast has the highest rate of persons living with new HIV infections

A Joda visszatér 2020.05.18. 12:49:46

@Gleccsertetű: Azok a nők, szóval csak harmadrendűek lehetnek.

lenörd hofstadter 2020.05.18. 14:00:03

Nem keresem ki, de a 70-es évek közepéről rámlik egy cikk az IPM-ből, csak az akkor még arról szólt, hogy a NY-i melegek között terjed egy járvány, de mivel a melegeket érintette, a keresztény erkölcs úgy nagyjából leszarta az egészet.
Aztán amikor rájöttek, hogy erre bizony van esély akkor is ha vasárnaponként templomkompatibilis apuka orrba-szájba kurogatja a titkárnőit, akkor indult a pánik és a vizsgálódás.

@Serény Vélemény:

Azért vicces amit firkálsz, mert a "fiam faszagyerek, végigbaszta az egész várost, de a lányodból mekkora ordas kurva lett mert lefekszik mindenkivel" szemléletű világban teszed mindezt.
A pornóoldalak nem a ratyikból élnek, hanem fentemlített templomos apukákból.

Serény Vélemény 2020.05.18. 15:07:41

@lenörd hofstadter: Szerintem a fideszfóbiának és az orbánfóbiának is kellene egy napot szentelni az évből, mert hogy ezzel a mentális problémával elég sokan küzdenek az biztos... :-D

Ki beszélt itt a "magyar" és főleg politikai "keresztényekről"? Az ember szerintem erkölcsi lény. Ez megkülönbözteti a kutyáktól mondjuk, amely állatok nem igazán erkölcsi lények. Az, hogy a magyar politikai palettán - mind jobb, mind bal oldalon - van egy csomó erkölcsileg minősíthetetlen lény, az nagyjából tény. De ettől még az is tény, hogy a bibliai erkölcsi normákhoz való ragaszkodás egész hatékony védelmet jelent az sztb-k ellen.

Az meg az amerikai kereszténység elég súlyos problémája, hogy nem tudnak hatékonyan a saját kultúrájuk ellen fellépni, amely kultúra pont elég alaposan elszakítani igyekszik őket, és nagyjából mindenkit ezektől a "bibliai erkölcsi normáktól".

Ne félj, ha lenne ott egy-két Jonathan Edward, Charles Finney, D.L. Moody, William J. Seymour, Billy Sunday, vagy akár Billy Graham, akkor nem így néznének ki.

2020.05.18. 16:27:29

@Serény Vélemény:
Azért kemény, hogy lenyomsz egy gyűlölködő szöveget, aztán meg papolsz az erkölcsről...

Balázs Nádasi 2020.05.18. 18:46:10

Moderálás szabályai:

ez egy magánblog, még akkor is, ha az index kitette címlapra. Magánvéleményemet írom, a saját interpretációmat. Ez nem újság. Nekem jogom van bigottnak nevezni Mike Pence-t, már csak azért is, mert közszereplő, és meglehet a véleményem Nancy és Ronald Reaganről is. Ők, mint közszereplők, kötelesek (vagy ha életben lennének, kötelesek lennének) eltűrni a kritikát, amíg nem állítok róluk hazugságot.

Ez azt is jelenti, hogy a szólásszabadság addig érvényes a kommentelésnél, amíg nem sérteget senki másokat, vagy akár egész embercsoportokat. Aki buzizik, aberrációnak nevezi a homoszexualitást, vagy esetleg engem ócsárol, azt tiltom.

Kritikát meg lehet fogalmazni. Az más. Személyeskedni nem lehet. Szóval most pár kommentet innét szépen kiszűrök.

Balázs Nádasi 2020.05.18. 19:31:09

Most pedig három felmerült problémára válaszolok.

1) Unom már ezt a szezonális influenzával való összehasonlítást. Mind a koronavírus, mind pedig az AIDS esetében. Nézzük a számokat.

Ezek a CDC hivatalos becslései.

www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

ÉVENKÉNTI 39-56 millió megbetegedésből 24-62 ezer halott van. Ezek a hivatalos becslések. Miközben nincsen se karantén, se szociális távolságtartás, de van vakcina. Tehát ha mondjuk 45 millió megbetegéssel és 45 ezer halottal számolunk az egyszerűség kedvéért, a halálozási ráta egy ezrelék.

A koronavírus esetében három hónap alatt van 91 ezer eset úgy, hogy még nincs vége, és az államok nagy részében korlátozásokat vagy szigorú korlátozásokat hajtottak végre. A hülyeamerikai persze azt mondja, hogy neki egyéni szabadságában áll bárhova menni, meg amúgy is többen halnak meg influenzában minden évben, de ez egy faszság, már a számok sem stimmelnek. Jelenleg közel 6% a halálozási arány, ami megdöbbentően magas, és persze nyilván ez a szám a végére javulni fog, a becslések 5 ezrelék és 2 százalék közé teszik a halottak számát. Ez 5-20x magasabb, mint a normál influenzáé, úgy, hogy nincs rá védőoltás, és sokakban maradandó szervi károsodást okoz az influenzával ellentétben.

A HIV-vírus esetében, ha ugyanúgy nem tettek volna semmit, és nem kezdtek volna el gyógymódokat kutatni, és a tudatos óvszerhasználatra biztatni, ha a melegekkel szembeni előítéletek továbbra is megmaradtak volna (aminek következtében sok meleg kénytelen úgy tenni, mintha heteró lenne, és alkalmi (!), gyakran váltogatott (!) partnerekkel tudna csak saját szexualitásának megfelelően szeretkezni, akkor az az évi 45-50 ezer, ami (és itt a nagy különbség a normál influenzával szemben) főképp fiatal és egészséges szervezeteket támadott meg, és okozott közel 100%-os, azaz halálbiztos elhalálozást, akkor az nem évi 45-50 ezer lett volna, hanem még annál is jóval több. Évi 100 000 hulla már sok lenne? Vagy még akkor is jönne minden idióta azzal, hogy ez is csak egy normál influenza? Vagy legyen évi 150 000? Mennyi a sok? És pont ez volt a hozzáállása Reagannak is.

2) Az addikció betegség. Nem igaz az, hogy választás kérdése teszi azzá. Hivatkozhatnék az opioid krízisre, amelyet nyerészkedő gyógyszergyár-vezetők okoztak, tömegesen sírokba téve az embereket. Konkrétan volt, aki heroint szerzett be az addikciója kezelésére, mert olcsóbb volt, mint az opiát tartalmú gyógyszerek! Az, hogy bizonyos körülmények között meg függővé válnak fiatalok, sajnálatos módon inkább szabály, mint kivétel. Magyarországon is van olyan foka a szegénységnek, amikor a fiatal még a faluja határát sem lépi át életében, azt se tudja, mi az a nyaralás. Ilyen esetben gyakorlatilag automatikusan függővéjé lesznek bizonyos drogoknak - akár saját maguk készítik a szert, akár veszik. Az mindegy, milyen áron... a függőséget, bármilyen oka is van, bármilyen bőrszínű is a függő, kezelni kell. A legfontosabb kezelés meg az lenne, amit egyébként a magyar kormány próbált elérni: munkát adni az embereknek. De munkát nem lehet csak úgy adni, ahhoz képzettség meg jó tömegközlekedés kell, azt a kettőt viszont a kormány inkább leépítette. Röviden: a társadalom alján automatikus függőség fog kialakulni. Hogy az alkohol, dohány, vagy drogfüggőség, más kérdés. És még ezen kívül kialakulhat függőség pl. egészségügyi okokból, vagy személyes tragédiák következményeképpen.

3) A délen igenis a vallásnak nagy szerepe van a terjedésben. Még hivatkoztam is arra, hogy mai napig ellenzik a szexuális felvilágosítást és óvszerhasználatot! De mondok valamit, hogy könnyebb legyen elképzelni. A magyar szegényfalvakban sincs se szexuális felvilágosítás, sem óvszerhasználat! Utóbbi esetében "a férfi nem érzi magát embernek", vagy sokszor pénzük nincs venni, ha egyáltalán tudnák, hogy lehetne! A szexuális felvilágosítást és az óvszerhasználat népszerűsítését, vagy akár az ingyenes óvszerprogramokat, azokat bizony a vallás akadályozta meg. Ahogy a tűcsere programot is az extrém vallásos, extrém bigott, extra hülye Mike Pence egy déli állam kormányzójaként állította le.

Ezen a délen, ahol ugye magas a HIV-pozitívak számaránya, magas az afroamerikaiak és latinók számaránya is. Sőt, még mié? A szegények számaránya és a vallásosok számaránya is! Nem állítom, hogy ezek között egyenes összefüggés van, de jelzem, hogy a vallásosság és az iskolázatlanság között van, az iskolázatlanság és a szegénység között megint van. Délen magas még a home-schooling illetve a vallásos iskolák aránya is, pont amiatt, mert az iskolában nem a Bibliáról tanítanak, sőt, olyan dolgokat is, amelyek szerint a Biblia téved!

Tehát az én véleményem szerint igenis a vallásosság az, ami miatt magas a HIV-fertőzöttek száma ott. Az, hogy a tanulmányok erre nem mutatnak rá, az amiatt van, mert a vallásossággal szemben nem akarnak-mernek kritikát megfogalmazni. Tudományosan leírják a tényeket, ennyi.
süti beállítások módosítása