Volt egyszer egy Amerika

Volt egyszer egy Amerika - XXIV. rész

2019. április 21. 13:22 - Balázs Nádasi

Al Capone és az alkoholtilalom

Al Capone! Még ma is ámulattal vegyes borzongással ejtjük ki a nevet. Ő volt a J. Edgar Hoover által vezetett FBI első "első számú közellensége", a Public Enemy No. 1. Életében legendássá vált bűnözőként, ahogy elfogásának körülményei is azok. Halála viszont megalázóan kisstílű volt, nem párbajban veszítette életét, és nem is a börtönben vagy a villamosszéken, hanem egy bacilus végzett vele.

alcapone.jpg

1929. május 16-án készített rendőrségi fénykép Al Caponéről

Alphonse Gabriel Capone 1899. január 17-én született New Yorkban, olasz bevándorlók gyermekeként. Huszas éveinek elején került Chicagoba, egy Johnny Torrio nevű maffiózó testőreként, aki ott a szesztilalom kijátszására virágzó üzletet hozott létre. Ezt a maffiacsoportot örökölte tőle meg Capone utóbb, miután Torriot visszafogott hangvételű figyelmeztetésként majdnem lelőtte egy rivális maffiózó által ráküldött bérgyilkos, és inkább a "tisztes visszavonulás" mellett döntött. De mi is volt ez az alkoholtilalom, amely Capone felemelkedésének kulcsa volt?

A XX. század elején a régi, elmaradott, falusi Amerika (amilyennek az alapító atyák ismerték, és amilyennek Thomas Jefferson is elképzelte) és a lüktető, városi, kapitalista, globalizálódó Amerika (amilyennek mi ismerjük) többfrontos "harcban" álltak egymással. A falusi Amerika (pár anti-alkoholista, vallásos városlakóval, így például a kvékerekkel vagy a puritánok utódjaival szövetségben) a század elején egy nagy sikert ért el: a Tizennyolcadik alkotmánykiegészítés betiltotta az alkoholtartalmú italok előállítását, szállítását és forgalmazását az Egyesült Államok területén.

lips-that-touch-liquor.jpg

Alkohol-ellenes nők csoportja

Az alkoholokkal szembeni mértékletességet hirdető mozgalom már a Jacksoniánus időktől kezdve benne volt az amerikai közgondolkodásban. Már 1914-re az akkori államok negyede úgy nevezett "dry" azaz száraz ország volt; az alkoholfogyasztás tilos volt, vagy korlátok közé volt szorítva (pl. csak bizonyos napszakokban lehetséges alkoholt inni, eladni), sőt, még jelenleg is jó néhány ilyen állam vagy legalábbis megye van, Kentackyban vagy Texasban például, így jelenleg is 18 millió amerikai él ilyen helyeken. Ekkoriban a gabonák alkohollá való érlelését amiatt is tiltották, mert túl kevés volt az élelmiszer; illetve, még az idegen-ellenesség is az alkohol-ellenességet erősítette: a sörfogyasztás a németekkel, a borfogyasztás az olaszokkal volt hozható kapcsolatba és így elítélhetővé. Tulajdonképpen a hivatalos szesztilalom előtt is már az Államok nagy részében korlátozva volt az alkoholfogyasztás.

181017-rothbaum-prohibition-tease-1_ielzqu.jpg

Érvénybe lép az alkoholtilalom

Ez a "Nagyszerű Kísérlet", ahogy Herbert Hoover elnök nevezte, járt pár előnyös és pár nem várt hatással. Egyfelől ténylegesen lecsökkent az alkohol-fogyasztás; a részegségből elkövetett vandalizmus, erőszaktevéses esetek száma meredeken zuhant, ahogy a túlzott alkoholfogyasztás miatti halálesetek száma is. Jóval kevesebb munkás verte el a gyárakban nehezen megkeresett pénzét italra. A probléma ott volt, hogy a teljes tiltás lépett életbe, az észszerű korlátozás helyett: több milliónyi, alkoholt mérséklettel fogyasztó amerikai számára vált lehetetlenné az ünnepi alkalmakkor esedékes pohárköszöntő; a nagyobb városokban gyakorlatilag lehetetlen volt a tilalmat betartatni, virágzott a feketegazdaság, sőt, komplett maffia-csoportok emelkedtek fel a semmiből, hiszen az Alkoholtilalmi Iroda (Prohibition Bureau) nem volt képes annyi ügynököt mozgósítani, amennyire szükség lett volna, mindössze 1500-3000 ügynöke állt szolgálatba, közülük is sokan voltak korruptak. Az alkoholtilalomból kiépült feketegazdaság annyira jelentős bevételt hozott, hogy sokan otthon, házi körülmények között próbáltak különböző szeszes párlatokat előállítani, az orvosi alkohol forgalmazása is jelentős emelkedésnek indult. A törvény betarthatatlan volt: pár év alatt kiderült, hogy az alvilági bűnözés, a korrupció melegágya ez, ám jelentős antialkoholista lobbierők gátló tevékenysége miatt a tizennyolcadik kiegészítést csak 14 évvel később tudta érvényteleníteni a huszonegyedik.

stuffyoushouldknow-podcasts-wp-content-uploads-sites-16-2014-03-prohibition660x350.jpg

Az alkoholtilalom ellen tüntető férfiak csoportja

Az egyik ilyen gengszter, aki felemelkedését az alkoholtilalomnak köszönhette, Alphonso azaz Al Capone volt. Capone kegyelmet nem ismerő erőszaktevő volt: nem átallotta rivális maffiózók szállítmányait kirabolni, felrobbantani ellenlábasai raktárait, üzemeit, akár fényes nappal is véres harcokat vívott velük a terjesztési területért, az ártatlan járókelőkre való tekintet nélkül, majd a bevételt legális üzletekben mosta tisztára. Nagyjából 500 gyilkosság és haláleset írható az ő számlájára; az 1929-es "Bálint-napi Mészárlás" (St. Valentine's day massacre) különösen kegyetlen volt. Az amerikai nép sosem volt egy kimondottan törvénytisztelő nép, az amerikaiak a rájuk vonatkozó törvényeket korábban is önmagukra nézve szelektíven értelmezték, ám ami a 20-as, 30-as években történt, azt azóta is a maffia aranykorának lehet nevezni. Chicagoban több évben is többen haltak bele az alvilági harcokba, mint amennyien haltak erőszakos halált egész Angliában; el is nevezték Chicagot Amerika "Öldöklő Fővárosának" (Murder Capital). Al Capone birodalma több ezer fős maffia-csapatból állt, legális és illegális bevétele egy évben akkori pénzen számítva 60 millió dollár volt, ez mai értéken számolva közel 900 millió dollár, ez 250 milliárd forintnyi összeg, ez nagyjából Mészáros Lőrinc összvagyona; és ezt kereste meg Al Capone a becslések szerint egyetlen év alatt.

bar.png

Egy robbantásos merénylet helyszíne

children.png

A gengszterek nem voltak tekintettel az ártatlanokra

Al Capone a hatalmas gazdagságával túlzás nélkül állítható, világhírű volt. A pénzének egy komoly részét ajánlotta fel jótékony célokra: ő volt a nagy gazdasági világválság (The Great Depression) idején az első, aki ingyenkonyhát állíttatott fel a szegények számára. Állástalan chicagóiak számára ez volt az egyetlen napi táplálkozási lehetőség. Ekkor mondták róla, hogy akár politikus is lehetne, olyan népszerű, amit azzal hárított el, hogy mindene megvan, amit csak akar, miért akarná a kötöttségekkel terhes politikusi pályát választani? Szicíliában a maffia mai napig ezt csinálja: lehet, hogy egy illegális, informális hatalom birtokosa, de megvédi a szicíliaiakat. Al Capone "megvédte" a szegény chicagóiakat.

al_capone_s_soup_kitchen_during_the_great_depression_chicago_1931.jpg

Al Capone népkonyhája, 1931-ben nyitott meg ajtaját az éhező szegények előtt. Kijött a szegényekhez, kezet fogott velük, többüknek állást is kínált. Az épületet az 1950-es években lebontották, most parkoló van a helyén

Al Caponét végül 1931-ben ítélték el adócsalás miatt: kiderült, egész életében egyszer sem adott be adóbevallást. Eliot Ness, az agilis ügynök göngyölítette fel ügyét, és juttatta bíróság elé. A vádalku 2 évről szólt, a bíró viszont azt érvénytelenítette, és 11 éves börtönbüntetést szabott ki rá, 66 társát közel 5000 vádpontban mondták ki bűnösnek. 1932-ben, mindössze 33 évesen került az Alcatrazba. Ekkor a börtönorvos hivatalosan is diagnosztizálta nála a szifiliszt és a trippert. A sors fintora: a fiatal Capone saját maga "próbálta ki" az általa futtatott örömlányokat 1920 körül, és ekkor kapta el ezeket a betegségeket. Bár 1908-ban orvosi Nobelt kapott Paul Ehrlich az arsphenamine szabadalmaztatásáért, amivel relatíve jól lehetett kezelni a korai stádiumú szifiliszt, de még az sem jelentett biztos gyógyulást. (A penicillint pár évvel később, 1928-ban fedezi csak fel Alexander Fleming, ami már gyógyulást hozott a kórra.) A betegségére jellemző hosszú lappangási periódus alatt sem volt kezelve: a valaha világhíres gengszter esetében a börtönben a betegsége harmadik, végső, idegrendszert romboló fázisába lépett. Többször nem fogadott szót a börtönőröknek: mint kiderült, már mentális, kognitív képességeit is kikezdte a betegség. Levelei érthetetlenek voltak. Fogsága utolsó évében végig a börtönkórházban volt: dezorientált, széteső személyiségű volt. 1939-ben kegyelemmel szabadult: egykori önmagának árnyéka se volt már, csak egy zombi: agya kisült. Luxusházának medencéjében horgászott: egész nap leste a nem létező halakat. Egykori gúnyneve, "Scarface", azaz, Sebhelyesarcú helyett azt kérte, szólítsák "Snorky"-nak, Pipásnak. Egy vizsgálat szerint 1946-ra szellemi képességei (erős túlzással) egy 12 éves gyerek szintjére estek vissza. 1947-ben stroke-ot kapott, majd szívinfarktust, végül agyvérzésben hunyt el. Így ért véget az egykor nagy befolyású, riválisaival szemben kíméletlen, de a szegényekkel szemben altruista gengszterkirály élete.

al-capone-relaxing.jpg

Al Capone horgászik 1930 körül

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://voltegyszeregyamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr2314763142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2019.04.22. 23:12:20

Szóval a vidéki amerikaiak nem ittak szerinted? Jó vicc... :)

glad az egyetlen 2019.04.22. 23:41:09

"...mint kiderült, már mentális, kognitív képességeit is kikezdte a vírus. ..."

Nem vírus hanem bakteriális betegség mindkét nemi baj. Máskülönben nem is lehetett volna gyógyítani penicillinnel.

invalid user name 2019.04.23. 04:48:55

"többen haltak bele az alvilági harcokba, mint amennyien egész Angliában haltak meg természetes halállal" - ez kicsit erős így.

invalid user name 2019.04.23. 04:49:46

@_Neville: a vidékieket nem érintette merugye addig is hàztájit ittak :)

Balázs Nádasi 2019.04.23. 08:04:15

@glad az egyetlen: Szia, igen, ezt tudtam, máshol javítottam, ott elfelejtettem, köszi hogy szóltál!

@invalid user name: ellenben megnéztem, a statisztikák szerint attól még igaz.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2019.04.23. 09:40:53

@Balázs Nádasi: Ezt az Anglia_természetes_halál versus Amerikában_alvilági_harcokban_meghaltak témakört kifejtenéd? Maradjunk a hirtelen adott tényeknél: az 1920-as években Angliában 45 milliónyian éltek, szerintem olyan 200-300 ezer közötti a természetes fogyás, ezzel szemben áll az alvilági harcokban elettek Amerikában. Kissé meredek az összehasonlítás, a Don-kanyarban nem veszett oda annyi magyar...
Amúgy pedig úgy kevered a vírus és a baktérium fogalmait, mint az egyszeri újságíró, aki el akarja kerülni a szóismétlést. Nézz utána, irány a citoplazmák világa.

ébrenjáró 2019.04.23. 09:44:24

A falusi Amerika mint nagy antialkoholisták, mi?? Senki nem tete fel a kérdést még magában, hogy a vadnyugati Amerikában, hogy lőhettek olyan könnyen le akárkit (még a westernfilmek ostoba álomvilágán túl is), hogy lehetett az emberélet ennyire olcsó? Hát úgy, hogy szinte mindenki totál alkoholista volt és állandóan részeg. Jól bemutatja ezt a valósághoz a korai westernfilmeknél a sokkal közelebbi késői Clint Eastwood által rendezett "Unforgiven"film.

"riválisaival szemben kíméletlen, de a szegényekkel szemben altruista" Hát a nagy francot volt altruista a szegényekkel. Az altruista azt jelenti, hogy önfeláldozóan segít. Mint minden nagyobb hálózatot működtető bűnöző pontosan tudta, hogy a lakossággal jóba kell lenni. Több milliónyi embert képtelenség kontrollálni, bárki láthat, hallhat valamit, amivel lebuktathatják. Jobb, ha nem akarják lebuktatni. Mivel a mindenkori állam szarik rájuk, segít egy kicsit nekik, neki filléres adományokból épít ezt-azt és jótevőként tűnik fel.
Vesd össze: Erzsébet utalványok, közmunka

Luftwaffer 2019.04.23. 10:06:19

Sztem jobb lett volna, ha nem fordítod le a "St Valentine's day massacre" -t Bálint napi mészárlásra, a Valentin nap maradhatott volna, az egész világ így ismeri. Plussz egy kis konkluziót hiányoltam a végén a gengszterek és az alkoholtolalom kapcsán: gyakorlatilag a tilalom végére az addig egymással marakodó bandák közül kiemelkedtek az olaszok, akik végül Lucky Luciano vezetésével egyesítették az erőiket és lefektették az amerikai szervezett bűnözés alapjait. A legendás Capone-t nála sokkal alkalmasabb vezetők követték a chicago-i maffia (The Outfit) élén: Frank Nitti, Paul Ricca és Tony Accardo, közülük is kiemelkedik Accardo, aki cirka 50 évig volt a család feje, úgy, hogy egy napot nem tölött börtönben.

Emmett Brown 2019.04.23. 10:10:08

@_Neville: vidéken nagyon durván pörögtek az antialkesz nőegyletek, és mivel az emberek sokkal jobban ismerték egymást mint a nagyvárosokban, ezért ezeknek a szervezeteknek sokkal nagyobb hatásuk volt.

@Csibefogó:
20as években Angliában kb 35 milliónyian éltek, és nem volt természetes fogyás, az ugyanis akkor van, amikor többen halnak meg, mint születnek (ha már a vírus vs baktérium közötti különbségre ilyen kényes vagy-amúgy jogosan-). Viszont 300-400k közötti ember csakugyan meghalt évente abban az időszakban, ami nyilván nagyságrendekkel nagyobb mint a chicagoi maffiaharcok áldozatai. Egyébként ami viszont tényleg durva: 100000 lakosra vetítve a gyilkoságok száma KISEBB volt a 20-as években Chicagoban mint manapság, és kb fele-harmada mint a 90-es években volt.

várom a levelet 2019.04.23. 10:12:46

Írországban fekete halálnak hívták a krumpliból főzött pálinkát.aztán persze jött a krumplivész,meg a kivándorlás.
az ember mindig találékony volt.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2019.04.23. 10:21:39

@Emmett Brown:
„20as években Angliában kb 35 milliónyian éltek,... ” Ezt honnan veszed?
Egy kis segítség: en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_the_United_Kingdom
Továbbá kevered a fogalmakat, a természetes fogyás és halálozás nem ugyanaz.
Amúgy forráshivatkozás ismerős számodra, vagy csak úgy írsz a vakvilágba?

Emmett Brown 2019.04.23. 10:32:55

@Csibefogó: Ez UK nem England, az itt van: en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_England

TE írtad, hogy a természetes fogyás 2-300k volt. Ez nem igaz, a te általad linkelt UK adatokból is az látszik, hogy nőtt a népesség ebben az időszakban, méghozzá évi átlagban 201k-val, és ebben már a migráció (ami akkoriban nettó kivándorlás volt UK-ben) is benne volt.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2019.04.23. 10:37:35

@Emmett Brown:
Azért az ugye megvan, hogy a természetes fogyás és a halálozási ráta nem ugyanaz? Mert a cikkben ez utóbbi lett megemlítve:
„többen haltak bele az alvilági harcokba, mint amennyien egész Angliában haltak meg természetes halállal”

Antilles 2019.04.23. 10:40:52

Bár Ness neve a legismertebb, az Ő nyomozásának kevés köze van Capone elítéléséhez. Sokkal inkább egy Frank Wilson nevű IRS ügynök érdeme az egész.

Emmett Brown 2019.04.23. 10:44:58

@Csibefogó: igen, írtam is hogy ez baromság, viszont a természetes fogyást TE említetted először, ráadásul helytelenül, HISZEN TERMÉSZETES FOGYÁSRÓL CSAK AKKOR LEHETNE BESZÉLNI HA CSÖKKENNE A NÉPESSÉG. És az a 2-300k amit TE természetes fogyásnak becsültél (forrás nélkül, amit aztán számonkértél rajtam xD) az konkrétan nem igaz, hiszen 21 és 31 között átlagosan 268k volt a természetes SZAPORODÁS.

Balázs Nádasi 2019.04.23. 10:47:27

@Luftwaffer: Szia, mindenhez nem érthetek. A blog népszerűsítő, nem tudományos jellegű :) Átnéztem több forrást, melyek Al Caponéhez kapcsolódtak, de nem néztem át az amerikai olasz maffia történetét. Amikor Tocqueville-ről írtam, a neten elérhető forrásokat átnéztem, amikor Upton Sinclair Mocsaráról, akkor a könyvet, stb. stb., de nyilván ezek az írások valahol a gimnáziumi kiselőadás és az egyetemi szemináriumi dolgozat közötti szinten vannak. Megítélés kérdése, melyikhez közelebb. Amikor Fordról írtam, akkor olyan információkat is közzéadtam magyar nyelven, melyek korábban nem jelentek meg, ehhez képest az a cikk nem kapott kiemelést.

@ébrenjáró: amit írsz, igaz, ám az általam olvasottak alapján egyértelmű, hogy Al Capone nem csak jóban akart lenni a lakossággal, hanem tényleg segíteni akart.

Mindenki: a természetes halál és természetes fogyás stb. teljesen rendben van, én írtam el, felületességem okán. Többen haltak meg Chicagoban erőszakos halállal, mint Angliában -- szintén erőszakos halállal. Az egész vita így értelmetlen, mert én vagyok a felelőse az elírásnak. Köszönöm, hogy javíthatom a cikket.

Gunsmoke 2019.04.23. 12:03:14

@Balázs Nádasi: inkább gimnáziumi, abból is gyengécske. Csak tudnám minek tették ezt ki a címlapra?! Maga a téma érdekes, de ebből még a 14 éves unokaöcsém is jobban fel tudna készülni, pedig még csak most megy középiskolába.

A forrásokat, ahonnét összeszedted a mazsolákat, azért megemlíthetted volna.

Balázs Nádasi 2019.04.23. 12:21:45

@Gunsmoke: szia, akkor a 14 éves unokaöcsédtől szeretnék olvasni sorozatban cikkeket :) vagy tőled. :) kis 0 bejegyzésű névtelen senki, az vagy :)

Azért nincs forrásmegjelölés, mert ez nem az a szint, nem egyetemi szint, ahol szükséges, de még csak nem is az Élet és Tudomány magazin.

Balázs Nádasi 2019.04.23. 18:03:00

@Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]: Köszönöm :) írj jobbat. nem muszáj ám fikázni, lehet bizonyítani is.
süti beállítások módosítása