Volt egyszer egy Amerika

Volt egyszer egy Amerika - XVIII. rész

2018. december 25. 14:00 - Balázs Nádasi

Az Észak-amerikai légvédelmi parancsnokság Mikulás-figyelője

Most, hogy a napokban Donald Trump, az USA 45-ik elnöke ismét bohócot csinált magából, amikor egy betelefonáló 7 éves gyerektől megkérdezte, hogy "Te még hiszel a Mikulásban?", érdemes egy picit megállnunk, és megdöbbennünk: hogyhogy az elnökhöz ilyen telefonokat kapcsolnak be? Milyen különös szokás ez, talán az Egyesült Államok hadserege nyilvántartja a Mikulás mozgását?

Igen, 1955 óta.

President Donald Trump and First Lady Melania Trump answer calls from people calling into the NORAD Santa tracker phone line at the White House on December 24, 2018.

Az elnök felesége telefonon válaszol a betelefonáló gyerekeknek, éppen hol van a Mikulás. Eközben az elnök kioktat egy hétévest, hogy ideje felnőnie

1955-ben kezdődött az egész. A Colorado állambeli Sears Roebuck & Co. vállalat hirdetést adott fel egy helyi lapban. Azon gyerekeknek, akik kíváncsiak voltak arra, hogy éppen hol van a Mikulás, elég volt egy számot felhívniuk, hogy tájékozódhassanak a cégnél; az ötletgazda bizonyára sok telefont és komoly reklámhatást várt. A telefonszámot véletlenül elnyomtatták, és emiatt a gyerekek a Kontinentális Légvédelmi Központot hívták fel. Ott is egy pirosdrótos telefonszámot, amit elvileg csak egyetlenegy négycsillagos tábornoknak volt szabad ismernie. Ha ez a szám csörgött, csak egy dolgot jelenthetett: azt, hogy kitört a harmadik világháború.

Harry Shoup ezredes volt ügyeletben. A hideg lelte, amikor a telefon megcsörrent. Felvette, ám meglepetésére egy négycsillagos ezredes hangja helyett egy négyszavas mondatott hallott egy kisgyerektől: "Ez a Mikulás száma?" ... "Ez valami vicc??" kérdezte szigorú hangon. A kisgyermek erre elsírta magát.

Szerencsére az ezredest, aki egy nagyon szigorú és pedáns ember volt, áthatotta az ünnep szelleme, és rögtön átkapcsolt apa-üzemmódba. "Ez persze, hogy a Mikulás száma! Ho-ho-ho! Jó kisfiú voltál idén?" Pár percig beszélgetett a felvidámuló gyermekkel, aki elsorolta, milyen játékokat szeretne, majd kérte a fiú anyját a telefonhoz. Elmondta neki, hogy ezt a számot soha többé nem hívhatják, mert ez egy katonai szám. Az anyuka viszont felhívta az ezredes figyelmét arra, hogy nézze meg a mai lapot, azon milyen szám van nyomtatva. 2-6681. Egyetlen számmal eltért a Sears Roebuck cég számától. Egyetlen szám, és egy titkos katonai számot hívtak.

shoup.jpg

Harry Shoup ezredes és a rossz számmal megjelenő újsághirdetés. Kitört volna a harmadik világháború? Vagy csak a Mikulás jön? "Gyerekek, győződjetek meg róla, hogy a jó számot hívjátok!", olvasható az elgépelt telefonszám alatt

Amint a némiképp elbizonytalanított Shoup ezredes letette, ismét csörgött a telefon. Megint a Mikulást keresték. Shoup arra utasította az embereit, hogy válaszoljanak a gyerekek kérdéseire, amíg ő egy új, tényleg titkos vonalat létesít a Pentagonnal. Ő és az összes beosztottja az egész estét azzal töltötték, hogy kisgyerekek kérdéseire válaszoltak. És ezzel nem ért véget a történet! 24-én este az ezredes ugyanis elhozta feleségét és két kislányát a Központba, ahogy az szokása volt. Megdöbbenésére azt látta, hogy a beosztottjai megpróbálják megtréfálni: a képernyőre, az északi féltekére kitettek egy szánt, amelyet nyolc azonosítatlan rénszarvas húzott. "Ez meg mi?", kérdezte. "Ó, csak egy kis móka, ezredes úr", válaszolta valaki. Az ezredes pedig ünnepi hangulatban volt: felhívta a helyi rádiót, hogy ő Shoup ezredes, és csak szeretné tájékoztatni a közösséget, hogy valami azonosítatlan repülő tárgy érkezik a messzi Északi-Sarkról, de ők megfigyelés alatt tartják. Ezek után a rádióadót óránként felhívta, hogy a Mikulás szánja épp merre tart.

És ezzel megszületett az USA egyik legnemesebb karácsonyi tradíciója. A NORAD (Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság, a Kontinentális Légvédelmi Központ utódja) azóta is minden évben működteti Mikulás-figyelő szolgáltatását, és tájékoztatja az amerikai (és a többi országbeli) gyerekeket arról, hogy éppen merre jár a Mikulás. "Csak nekünk van meg hozzá a megfelelő technológiánk, szakértelmünk", vallják. Műhold-felvételek, radarképek, sugárhajtású repülőgépekről készült felvételek, térfigyelő kamerák mind a Mikulás-figyelő rendelkezésére állnak, nyolc nyelven több, mint 2 millióan követték idén a Mikulás útját. A Mikulás-figyelés központja azóta is Colorado államban van, Colorado Springsben, ahol 20 órás szolgálatot lát el 1500 önkéntes, tavaly 126 000 hívást fogadtak. Az egyik tavalyi hívót arról értesítették, hogy a Mikulás éppen Maine államban van, de nem tudják, hogy a hívóhoz mikor érkezik majd ki; de az biztos, hogy addig nem, amíg a fiú nincs az ágyban. A telefon koppant, és a gyermek meglepett anyukája vette fel, hogy a srác elrohant lefeküdni. A Mikulás-figyelőnek honlapja is van: https://www.noradsanta.org/

1980-as Mikulás-figyelésről hangfelvétel

Shoup ezredes nagy tisztelettel övezve ment nyugdíjba. A hívás 25-ik évfordulóján tudta csak meg a közvélemény, hogy ki ő. 91 évesen temették el 2009-ben, F-16-osok repültek el a temetésén tisztelegve neki. A sírkövére az került: Mikulás-ezredes.

Image result for harry shoup norad

Harry Shoup ezredes sírköve. A második világháború, a koreai háború, a vietnami háború veteránja. Mikulás-ezredes.

Az első amerikai First Lady, aki részt vett a Mikulás-figyelésben, Michelle Obama volt,  aki hat évig volt önkéntes. Melania Trump az ebben való részvételt átvette elődjétől, és egyik legjobban kedvelt szokásának nevezte. (Bár lehet, hogy férjét, az elnököt, nem kellett volna ebbe belevinni.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://voltegyszeregyamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr1414514024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása