Volt egyszer egy Amerika

Volt egyszer egy Amerika - IV. rész

2018. szeptember 07. 20:24 - Balázs Nádasi

Uncle Sam és Lady Liberty

 

Ugye mindenki ismeri ezt az ikonikus plakátot?

771px-unclesamwantyou.jpg

James Montgomery Flagg illusztrációja 1916-ból

A plakát fantasztikus siker volt, több, mint 4 millió példányban nyomtatták ki az első világháború végéig. Ahhoz a figurához nyúlt Flagg vissza, melyet Thomas Nast, az amerikai karikatúra "atyja" (ő találta ki többek között Mikulás mai alakját, a vörös ruhás, fehér szakállas, pocakos embert, vagy a republikánus párt elefántját) népszerűsített. Nast és Flagg, előbbi a vékony, kecskeszakállas, piros-fehér-kék cilinderes, csíkos nadrágos rajzával, majd utóbbi az erre ráépülő rajzával, alakították ki "Uncle Sam" mai napig tartó imidzsét. (Flagg másik ihletője a Lord Kitchener Wants You című kép, melyet Alfred Leete rajzolt, ő a briteket akarta rávenni a háborús csatlakozásra.)

A "Sam bátyó" már csak azért is lehetett az USA megtestesítője, mert monogramja megfeleltethető az "Unites States"-nek is.  De nem ez volt az első Sam bátyó-féle rajz, főleg nem ez volt az első ábrázolása az USA-nak!

uncle_sam_by_nast_1860.jpg

Thomas Nast rajza 1860-ból

Az Uncle Sam-rajzok minden bizonnyal Brother Jonathan-ra mennek vissza, aki először New England, majd átmeneti ideig az egész USA jelképe volt. Brother Jonathan-ra már Washington hivatkozott, bár ő Jonathan Trumbullra gondolt, Connecticut kormányzójára. 

brother_jonathan.jpg

Brother Jonathan, Uncle Sam elődje. Brother Jonathan később nem csak New England, hanem a kapitalista jenki megtestesítője lett, némiképpen talán a Monopoly-emberre is hatással lehetett

A Brother Jonathan-ábrázolások az Uncle Sam-megjelenések után kikoptak a politikai karikatúrából, ám nagyjából 1850-ig egymással felcserélhetőek voltak, ugyanazt szimbolizálták, és hasonlított is egymásra a két karakter (nem véletlen, Uncle Sam-et Brother Jonathan-ról mintázták). Érdemes megjegyezni, hogy Uncle Sam figurájának valóban volt mintája: a legenda szerint Samuel Wilson, egy húsüzem vezetője a New York-beli Trójából (Troy), aki a termékeire mindig odatette az U.S. feliratot, és aki ellátta a hadsereget is az 1812-es Angol-Amerikai háborúban (ez volt az a háború, ahol az akkor még angol kolóniákból álló mai Kanada felgyújtotta a Fehér Házat, melyre Trump nem sokkal ezelőtt hivatkozott Justin Trudeau-vel való megbeszélésekor, bár nem biztos, hogy tényleg erre gondolt, lehet, hogy csak egy lepke repdesett a koponyájában, és bemondott valamit próba-szerencse alapon).

samuel-wilson-memorial-in-arlington-massachusetts-480x640.jpg

Samuel Wilson egészalakos bronz szobra Arlington (Massachusetts) városában.
Cilinder, hosszú kabát, csokornyakkendő

Ahogy Franciaországot Marianne, Angliát pedig John Bull jelképezi, úgy jelképezi az Egyesült Államokat Sam bátyó. De csak nagyjából 100 éve. Előtte az USA-nak több más, mai szemmel nézve meglepő ábrázolása volt. Például ez a hölgy:

columbia-calls1-thumb-615x824-114983.jpg

Lady Columbia. Első világháborús toborzó plakát. Vincente Aderente rajza

Ekkoriban Lady Columbia volt az USA megfelelője, nem Uncle Sam. Persze Uncle Sam is létezett már, de az országot Lady Columbia, a kormányzatot pedig Sam bátyó testesítette meg inkább. Pont, hogy az Uncle Sam wants you plakát volt az, amelyik népszerűségében felülmúlta Lady Columbiá-t, és emiatt és ekkor kezdte kiszorítani hölgy elődjét, és lett a köztudatban így ő Amerika szimbolikus megfelelője. Emiatt és ekkor, tehát az első világháború végétől, Lady Columbia elkezdett átalakulni Lady Liberty-vé, vagyis inkább összeolvadni vele: a Szabadság szobrot 1886-ban adták át, és pont nagyjából egy emberöltő múltán kezdett alakja a populáris kultúrába is bekerülni. Ebben az időben tehát, úgy nagyjából 1886-1918 között, Lady Columbia és Lady Liberty ugyanaz volt! Mint ezen a képen:

judge-2-6-1897.jpg

1897-es kép. Lady Columbia nyúl ki Kuba felé. Uncle Sam a háttérben egy monitor csatahajón ül

Vagy mint ezen:

columbia-welcomes-the-victims-of-german-persecution-to-the-asylum-of-the-oppressed-female-personification-of-columbia-welcoming-german-jewish-immigrants-thumb-500x342-114968.jpg

1881-es rajz. Lady Columbia üdvözli a német bevándorlókat.
Ma már egészen biztos, hogy Lady Liberty lenne az üdvözlő

Ahogy Uncle Sam és Lady Liberty népszerűsége emelkedett, úgy csökkent Lady Columbiá-é (eddigre Brother Jonathan teljesen eltűnt). Manapság a Columbia filmstudióból lehet elsősorban ismerős a neve, vagy akár abból is, hogy Amerika fővárosának a neve nem csak az, hogy Washington D.C., hanem eredetileg az, hogy "District of Columbia".

columbia_pictures_logo.png

A Columbia Pictures logoja. Érdemes megfigyelni: jobb kezében egy fáklyát tart!

Lady Liberty-t többnyire zöldbe öltöztetik a rajzokon, elvégre, a bronz szobor színe is zöldes. Kezdetben persze Lady Liberty sem így nézett ki (csak a Szabadság-szobor felépítése óta). Hanem így:

lady_liberty_old.jpg

Lady Liberty, még a Szabadság-szobor előtti időkből. Meg lehet különböztetni Lady Columbiá-tól?
Csak a kard és a pajzs, ami különbözővé teszi. De hát a szabadságot fegyverrel kell kivívni!

Ma már persze a tüskés koronájú, kezében fáklyát tartó, zöld köntösű kép az általánosan elterjedt. Különböző karneváli felvonulásokon is gyakran öltöznek ilyen ruhába nők, mint történt egy éve, Londonban:

lady_liberty_dress.jpg

Trump elnök 100-adik napján egy tüntetés ellene Londonban, az Amerikai Nagykövetség épülete előtt

De a beöltözés nem mai napi sajátosság. Megtörtént 100 éve is. De akkor még Lady Columbia volt az, akinek a dresszét jelképesen magára öltötte egy nő:

columbia_loc_banner.jpg

Fénykép 1913-ból, a szüfrazsett-felvonulásról

Az első világháború idején még inkább Lady Columbia nevében hívták a frontra az amerikai katonákat:


lady_columbia_ww1_1_1.jpgElső világháborús toborzóplakátok

És nem csak ekkor: már 1861-ben is:

lady_columbia_1861.jpg

1861-es toborzóplakát. Lady Columbia vagy Lady Liberty?

De ha picit visszább megyünk az időben, egészen meglepő ábrázolását fogjuk Lady Columbiának találni. Mármint, ha a Függetlenségi Háború idejéig megyünk vissza (1775-1783):

thomas_colley_the_reconciliation_between_britannia_and_her_daughter_america_london_1782.jpg

Thomas Colley The Reconciliation between Britannia and Her Daughter America című rajza (London 1782)

Felismerik ebben Amerikát? Az az tollkalapos, amerikai bennszülött hölgy az. Ez volt az Amerika (akkor még nem Egyesült Államok) egyik legelső ábrázolása. Nem mindenki tudott persze ilyen jól rajzolni. A kolóniákat egy csörgőkígyó jelképezte.

gardsen_flag.jpg

A Gadsden-zászló. Ez is jelképessé vált, bár a Függetlenségi háború után főleg a déli államok adoptálták, így a Konföderáció jelképévé is lévén kiszorult az egységes nemzettudatból

Ez a csörgőkígyós kép is elődös. Benjamin Franklin 1754-ben nyolc kolóniához szólt: "Join, or die!"

1280px-benjamin_franklin_join_or_die.jpg

Csatlakozz, vagy pusztulj. Az első politikai karikatúra az USA történetében

Ezekkel a lépésekkel jutottunk tehát el oda, hogy ma az USA perszonifikációi Uncle Sam és Lady Liberty. Összefonódásuk több karikatúra tárgya azóta is.

uncle_sam_lady_liberty.jpg

Egy Whisky-reklámban mindketten

Nekem mondjuk már jobban tetszik akkor Tatsuya Ishida rajza:

uncle_sam_and_lady_liberty_7677.PNG

Lady Liberty Uncle Sam ölelő karjában

Ha már Tatsuya Ishida, hadd búcsúzzam egyik kedvenc képregénycsík-rajzolóm pár képével, melyek az Uncle Sam-Lady Liberty páros életét mutatják be:

2008-11-02.gif

uncle_sam_obama.gif

sinfest_uncle_sam.gif

lady_liberty.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://voltegyszeregyamerika.blog.hu/api/trackback/id/tr4514228409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ROTFL Manó 2018.09.09. 12:53:24

A bronz szobrok színe zöldes?!? Talán ha oxidálódott, akkor! Amikor belepte a patina, vagy más néven a grünspan.

De eredetileg a bronz színe sötétbarnás.

hátramozdító 2018.09.09. 13:12:32

Ejjó volt, köszönet, figyelni fogom a blogot :)

Négyes_ 2018.09.10. 06:45:51

Azt sajnos nem tudtuk meg a posztból, hogy ki Uncle Sam! Másrészt: Kanadának semmi köze nem volt az az 1812-es háborúhoz és a Fehér Ház felgyújtásához. Az angolok voltak legfeljebb bázisul használták a még kezükön lévő kanadai partokat.
süti beállítások módosítása